Välkommen hem.

Aktuellt

Vill du veta mer om vad som händer i föreningen, med skolan och andra projekt i Häggdånger? Kolla då på vår facebooksida eller bli medlem!

SENASTE NYTT PÅ VÅR FACEBOOKSIDA

EVENEMANG PÅ VÅR FACEBOOKSIDA

FÅ DJUPARE INBLICK – BLI MEDLEM!

Vinnare av titeln:

Årets Landsbygdsutveckling
2021

”Den starka gemenskapen som fanns på landsbygden förr i tiden, den finns fortfarande i Häggdånger.”

Priset kan delas ut till företag, förening eller organisation som bidrar till landsbygdsutveckling. Priset delas ut av kommunens Landsbygdsråd tillika jury för priset. I rådet ingår representanter från varje kommundel.

Årets Landsbygdsutveckling – Artikel i Allehanda
HÄGGDÅNGER

En vacker, levande och familjär landsbygd
– några minuter från staden

I sydligaste Ångermanland hittar du Höga Kustens entré: Häggdånger – en historierik socken som alltid är nyfiken på framtiden. Gemenskap och samlade krafter har alltid varit ett signum för bygden och håller den dynamiskt levande i en föränderlig värld. Den andan fanns när byborna hässjade hö tillsammans i det gamla jordbruket, när byalagen för hand konstruerade de första elkraftverken i början av 1900-talet – och när man 2007 räddade skolan från nedläggning genom att bygden köpte och tog över underhållet av byggnaden.

Med havet, skogarna, bergen, sjöarna, klapperstensfälten, ängarna och de trolska tjärnarna som kuliss är det ganska lätt att man glömmer att det bara är ett par minuters bilfärd till Härnösands stadskärna.

Vare sig du letar efter smultronstället för dagsutflykten – eller för hela livet – är du varmt välkommen hit!
EN BYGD FÖR BARNFAMILJER

På Häggdångers charmiga byskola finns förskola, skola och fritids med en stadigt växande skara elever. En förutsättning för en levande landsbygd – och lockar hög kompetens och nya skatteintäkter till kommunen.

MER OM BYSKOLAN
KOMMUNIKATION

Från Häggdånger pendlar man enkelt till Härnösand och Sundsvall. Vill man åka buss finns vår pendlarparkering vid E4:an. Från Härnösands central tar du tåget smidigt till Umeå i norr och Stockholm i söder. Vill man flyga ligger flygplatsen 20 minuter bort med Stockholm och Göteborg som destinationer.

TILLSAMMANS

Bygden är full av ideella initiativ som ger bygden liv och styrka. Bygdegården har många arrangemang som bio, pubkvällar, kakfrossa, Oktoberfest m.m. Föreningens arbete med skolbyggnaden svetsar samman föräldrarna, och man driver många andra utvecklingsprojekt för bygden i stort.

BYGDEGÅRDEN

Bygdegården är vår självklara samlingsplats vid större arrangemang. Besök deras Facebooksida för mer information:

HÄGGDÅNGERS BYGDEGÅRD
FASTIGHETER TILL SALU

Intresseföreningen har skapat en Facebookgrupp där mäklarobjekt samlas och där köpare och säljare av bostäder kan mötas:

FASTIGHETSGRUPPEN
HÄGGDÅNGERS HISTORIA

Vill du veta mer om bygdens historia? Hur levde man förr? Hur var det när ryssarna kom och brände ner byarna? Intressant läsning:

HÄGGDÅNGERS HISTORIA

Häggdångers byskola

Kvalité, gemenskap och trygghet

På vår fina byskola finns förskola, skola F-6 och fritids. Våra elever har tillgång till fantastiska pedagoger, läromedel av hög kvalité, smarrig hemlagad mat, samt en makalös lär- och närmiljö med skog, badsjö och djur.

Här känner alla varandra vilket ger en trygg skolgång. På rasterna och fritids blandas åldrar – och de äldre barnen är inte sena att hjälpa de mindre både i skolarbete eller med ett uppskattat besök på förskolan.

Skolgården är stor med utsikt över kyrkan och Kyrksjön. Här finns gott om yta för barnen med grusplan, gungor och en egen skog med en stig som blir skidspår på vintern. Varje hösttermin får eleverna ge sig ut och plocka lingon som vår kock kokar till skolans sylt.

FÖLJ HÄGGDÅNGERS BYSKOLA PÅ INSTAGRAM


Föräldraengagemang

2007 lades skolan ner, men engagerade föräldrar i föreningen tog över skolbyggnaden. Sedan dess hyrs den ut förmånligt till kommunen och skolverksamheten har kunnat fortsätta drivas. Det faktum att alla föräldrar måste bidra med ideellt engagemang för att skolan ska existera skapar ett naturligt kitt för bygden.

Är du förälder till barn på skolan idag men inte medlem/Resurs? Gå med idag:

MER OM MEDLEMSKAPET

Skolans betydelse för bygden
– och hela kommunen

Det går inte att överdriva byskolornas betydelse för landsbygden, och Häggdånger är inget undantag. Vi har en stor efterfrågan på bostäder från familjer som vill bosätta sig här – och skolan är främsta anledningen. Det arbetas bland annat med att ordna nya, byggklara tomter, samt en obemannad matbutik. Nedan kan du även läsa mer om projektet Mötesplats Berget som syftar till ett ökat utbud av livskvalité och service.

Skolan ger inte bara Häggdånger förutsättningen att förbli en levande landsbyd. Under flera år har Häggdånger gått emot alla trender där folk flyr landsbygden och Norrland – istället lockar skolan hit familjer och hög kompetens från hela Sverige. 

DET GER HELA HÄRNÖSANDS KOMMUN STYRKA OCH NYA SKATTEINTÄKTER.



Häggdångers Intresseförening

Intresseföreningen består av ideellt engagerade bybor – till stor del föräldrar till barn på skolan. Styrelsens främsta uppgift är att organisera skötseln av skolbyggnaden som föreningen hyr ut åt kommunen för skolverksamheten. Detta upplägg skapades 2007 då skolan lades ner och föreningen köpte byggnaden och verksamheten kunde därmed drivas vidare. Förutom styrelsens arbete har föreningen infört s.k. Resurser där föräldrar och andra engagerade bybor kan anmäla sig som volontärer, tex vid reparationer på skolan och förbättringar av skolgården. Att föräldrar – nya som gamla – gör detta Tillsammans är en förutsättning för skolans existens.

I övrigt arbetar föreningen med flera projekt för att berika livet i bygden. Det är allt ifrån vandringsleder, obemannad matbutik, cykelvägar till dansföreställningar, konserter och andra arrangemang. Ta chansen att vara med i ett spännande och inspirerande arbete för din bygd…

BLI MEDLEM IDAG!

SWISH: 123 567 64 73  ·  BANKGIRO: 410-8718

Styrelsen

Leila Verlinden, ordförande
Adine Berglund, kassör 
Elin James, vice ordförande
Richard Krakowczyck, ledamot 
Daniel Haglund, ledamot
Emelie Tillander, ledamot
Jonas Hägglund, suppleant
Hanna Strand, suppleant
Anne-Sophie Chrobok, suppleant



Intresseföreningens främsta kommunikationsmedel är Facebook. Där hittar du all information och alla evenemang som vi vill nå ut med till bygden. Det är också en plats för bybor att mötas och diskutera på ett enkelt sätt.

Hoppas vi ses där – följ oss så du inte missar något! Och gilla och dela gärna det du tycker är intressant så når vi ut till så många som möjligt:

Bli medlem! Det är superenkelt!

– Medlemsavgiften är 200 kr per kalenderår & hushåll
– Medlemsavgiften går till föreningens ideella arbete för skolan och annan utveckling av bygden
– Medlemmar har rösträtt vid omröstningar på föreningens årsmöte
– Kallelser till årsmöten och annan viktig information skickas ut till samtliga medlemmar
– Flera personer i samma hushål kan ansöka om medlemskap (i separata ansökningar) men föreningen fakturerar max 1 medlemsavgift per hushåll (gatuadress)
– Medlemsavi skickas ut i samband med inskickad ansökan och sedan under första kvartalet varje nytt kalenderår tills man säger upp sitt medlemskap

Bli Resurs

En nyhet i föreningen är att man i samband med medlemsansökan även har alternativet att anmäla sig som ideell Resurs i föreningen. Du anger isåfall inom vilka områden du har kompetens/intresse och blir kontaktad ett fåtal gånger per år vid behov – t.ex. vid reparationer av skolbyggnaden, när det behövs bakas fika för ett evenemang, eller underhåll av vandringsled m.m.. Ju fler Resurser desto färre åtaganden per person/år!

Ta chansen att vara med i detta spännande arbete för ett livskraftigt Häggdånger!

   

TILL MEDLEMSANSÖKAN

   

Betalningsalternativ:

SWISH: 123 567 64 73

Bankgiro: 410-8718

Kontakta Häggdångers Intresseförening

Har du frågor om arbetet vi gör eller medlemskapet? Vill du tipsa om evenemang? Hör av dig!

[wpforms id="78" title="false" description="false"]